Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ "ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ" ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

«H περίφημη Κρητική σχολή όχι μόνο “άφησε ρίζες”, αλλά έχει “ανοίξει κλωνάρια” με την ύπαρξη σημαντικών Κρητών καλλιτεχνών που μεγαλουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλληγορία της έκθεσης “Τιμή στον Ελληνα” είναι να διαβούμε τη ζοφερή πραγματικότητα όπου η εκτίμηση του Ελληνα και της Ελλάδας δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο».
Αυτό επεσήμανε ο Κωστής Σχιζάκης, επιμελητής και ιδρυτής του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, στα εγκαίνια της έκθεσης “Τιμή στον Ελληνα”, προχθές στο Μέγαρο Τριανόν, στο πλαίσιο του “XANIart”.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως ανέφερε ο κ. Σχιζάκης, εικαστικός επιμελητής και ιδρυτής του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών που λειτουργεί από το 2006, η θεματική έκθεση έχει παρουσιαστεί ήδη στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή ενενήντα καλλιτεχνών, ενώ στα Χανιά με τη συμμετοχή εξήντα καλλιτεχνών.
«Η προσοχή του Μουσείου είναι στραμμένη προς τους Κρήτες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στην Κρήτη ή έχουν καταγωγή από το νησί, θέλοντας να δείξει πως η περίφημη Κρητική σχολή όχι μόνο άφησε ρίζες, αλλά έχει ανοίξει κλώνους με τους Κρήτες να μεγαλουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλληγορία της έκθεσης “Τιμή στον Έλληνα” είναι να διαβούμε τη ζοφερή πραγματικότητα όπου η εκτίμηση του Ελληνα και της Ελλάδας δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο. Είναι ευκαιρία ο Ελληνας, ο El Greco, να αποδώσει τιμή στη χαμένη αξία του. Πιστεύω ότι  στο παγκόσμιο στερέωμα οι Ελληνες βρίσκονται καλλιτεχνικά σε ένα πολύ καλό επίπεδο, δημιουργώντας και παράγοντας Τέχνη», τόνισε ο κ. Σχιζάκης.
Να σημειωθεί πως η έκθεση είναι παραγωγή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και γίνεται στο πλαίσιο του “XANIart” με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Όπως ανέφερε ο εικαστικός και “ψυχή” του “XANIart” Ιωάννης Αρχοντάκης, είναι η πρώτη εκδήλωση του προγράμματος, που είναι αφιερωμένη στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει σειρά εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα διοργανωθούν φέτος στο πλαίσιο εορτασμού της χρονιάς El Greco, με κορύφωση έκθεση φωτογραφίας και διάλεξη για την άγνωστη ποιητική του El Greco τον Σεπτέμβριο στα Χανιά.